|
Quick Contact
+123 456 5532

Tapetsera själv – Steg för steg

Vill du sätta upp nya tapeter i ditt hem? Har de nuvarande blivit smutsiga och fula eller vill du bara ändra bostadens karaktär? Det finns många orsaker till varför man vill tapetsera om, men i grund och botten har alla samma mål: att skapa en förändring.

 

Att sätta upp tapeter är något som du kan göra på egen hand. Om man inte vill eller har tid kan man kontakta sin hyresvärd alternativt en hantverkare om man bor i en bostadsrätt. Att sätta upp tapeter är dock inte speciellt svårt och vi har guiden som du behöver för att komma igång och avsluta tapetseringen med ett bra resultat.

Steg för steg

Det första du ska göra innan du börjar att sätta upp tapeter är naturligtvis att välja vilka du vill ha. På hemsidan Familjetapeter kan du hitta mängder av vackra tapeter online och till riktigt bra priser. Om du inte har utfört något förarbete på väggen som du ska tapetsera så är detta steg ett. Du kan hitta guider om förarbete precis som den här guiden för själva tapetseringen.

Steg 1: Titta på tapetens mönster

Det är mycket vanligt att välja tapeter med mönster, men dessa behöver lite mer planering. Börja med att lägga ut tapeten på golvet eller på ett tapetbord och titta på hur mönstret ser ut och hur det upprepas.

Steg 2: Dags att mäta

När du mäter upp dina tapeter är det viktigt att du har lite utrymme för misstag och felskurningar. Se därför till att du skär tapeterna cirka 10 cm längre än vad väggen egentligen är.

Steg 3: Skär våder

I många fall kan du behöva mäta upp tapetvåderna själv. Det enklaste sättet att göra detta är att markera tapetbordet med lite maskeringstejp. På så sätt vet du vart du ska skära tapeten vid varje våd som du “tillverkar”. Du kan antingen skära av våden eller riva av den genom att hålla spackeln emot.

Steg 4: Limma

Easy-up tapeter är smidiga att använda sig av och ger dig möjlighet att limma direkt på väggen. Använder du andra typer av tapeter är det bäst att först limma på baksidan av tapeten på tapetbordet. Limmar du direkt på väggen så kom ihåg att använda en pensel för hörnen, det kan vara svårt att komma in där med en roller.

Steg 5: Uppsättning

Nu är det dags att sätta upp dina tapeter på väggen. Se till att den första våden blir så rak som möjligt, då kommer resten av våderna att placeras mycket enklare. Använd dig av en vävskrapa eller en vanlig borste och dra över våden så att den fäster ordentligt. Fortsätt på samma sätt med nästa våd. Här kan du behöva skära till lite om det är mycket mönster på tapeten som ska matchas in.

Steg 6: Avsluta och torka rent

Det kommer att finnas limrester att tvätta bort när du är klar. Använd dig av ljummet vatten och en svamp, men se till att den är ordentligt utkramad. Nu kan du också passa på att skära rent, t.ex. nere vid listerna eller runt kontakter.

Ljuvali.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Ljuvali.selogin form


epsilon